Februari 2023

ERIK ZWAGA (1960)

Stillevens en landschappen
Preview woensdag 15 februari van 16.00 – 18.00 uur

SYNAGOGE BUREN 16 t/m 19 februari
Slakkenhuizen olie op paneel

Op een historische plek in Buren, in het historische gebouw van de voormalige Synagoge kondigen we met veel genoegen de expositie aan van de Nederlandse fijnschilder Erik Zwaga. Al vanaf zijn twintigste schildert Erik in de trant van de 19e eeuwse Romantische school met als voorbeelden de landschapsschilders Andreas Schelfhout (1787–1870) en Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862). 
De stilte en rust van het stilleven ervaart Erik als een terugkomen naar de bron. Hij wil laten zijn wat is, en de werkelijkheid, zoals hij die waarneemt, weergeven zonder interpretatie. Met zijn landschappen wil hij de wereld laten zien tussen orde en chaos, tussen rust en dynamiek, de sfeer van het landschap bepaald.

Zondag 19 februari is Erik Zwaga aanwezig om zijn werk toe te lichten.

Tip: combineer deze bijzonder expo in de Synagoge met een bezoek aan het historische vestingstadje Buren met het Marechaussee museum, gevestigd in het uit 1612 historische pand, de Sint Lambertuskerk met monumentale renaissance toren uit 1367, de Korenmolen, de kaarsenmaker of zoek de gezelligheid in een van de eetgelegenheden.

16-17-18-19 februari, dagelijks van 12.00-17.00 uur
Kniphoek 14
4116 BX BUREN

KUNST Advies: SummerArt adviseert u graag ter plekke; neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak!
Overige tips
Streetview – “De mens in de metropool”
Streetview laat de visie van fotograaf Bas Losekoot zien op het leven in dichtbevolkte steden, die steeds verder uitdijen. Een selectie van tientallen foto’s biedt een unieke kijk op onze onderlinge verhoudingen. Hoe vinden we onze weg, omgeven door overweldigende architectuur en immense drukte? Zijn wij ontheemd of juist op onze plek in de moderne mega cities?
Dichter-schrijver Ilja Leonard Pfeijffer schreef het essay “Metropolen” voor het bijbehorende tentoonstellingsboek van uitgeverij Lecturis.
Nog te zien t/m 5 maart 2023
Museum MORE Gorssel
museummore.nl/
Suze Robertson "Door het leven getekend"
In een rauwe, abstracte stijl, schilderde Suze Robertson hardwerkende, door het leven getekende Hollandse vrouwen. Panorama Mesdag eert deze onterecht vergeten voorloper van het Nederlandse modernisme met een gedegen overzichtstentoonstelling.
Nog te zien t/m 5 maart 2023
Museum Panorama Mesdag, Den Haag
panorama-mesdag.nl/
In het LICHT - Een niet-traditionele kersttentoonstelling
Met In het LICHT slaat Museum Krona een nieuwe weg in. Geen kerststal, maar een thematische expositie over de ervaring en de duiding van licht. Het brengt een heel nieuw type kunst in het museum. Lichtwerken, fotowerken en installaties van internationale kunstenaars. Zij worden verbonden met voorbeelden van de middeleeuwse lichtmystiek, met panelen en handschriften, met voorwerpen van goud, zilver en bergkristal. Tot de topstukken behoort een met edelstenen bezet kruisreliek van voor 1080 uit Hildesheim.
Nog t/m 9 april 2023
Museum KRONA, Uden
museumkrona.nl
Kees van Dongen (1877-1968) “De weg naar succes”
In het Singer Museum Laren de overzichtstentoonstelling van een van de grootste Nederlandse modernisten Kees van Dongen. Samen met grootheden als Matisse, Braque en Picasso is hij een van de meest bekende kunstenaars van de twintigste eeuw. Te zien zijn meer dan honderd werken van Van Dongen: 65 schilderijen, 25 tekeningen, 10 affiches en 5 stuks keramiek. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.
Singer Museum Laren
Te zien t/m 7 mei
singerlaren.nl
Le Doubs Frankrijk olie op doek
Barbarossastraat 30
6522 DM Nijmegen
024 6424278  / 06 23104381
info@summerart.nl  
www.summerart.nl
Volg SummerArt op:
Instagram
LinkedIn